Jaki ma być ten nasz ekspres do kawy ?
opublikowany
Jak dobrać najbardziej nam pasujący ekspres kawowy ? Na co zwracać uwagę przy zakupie ?. Ważne są następujące aspekty :
1. Cena, koszty codziennej eksploatacji/naprawy/serwisu
2. Przeznaczenie
3. Wielofunkcyjność, wydajność
4. Design
Ekspresy automatyczne
Funkcjonalne ekspresy automatyczne sprawdzą się doskonale w biurze jak i umożliwią przygotowanie kawy we własnym zakresie w domu. Pojedyncze oferowane modele mają w wyposażeniu dyszę pary i profesjonalne młynki przygotowujące kawę ze świeżych ziaren. Ekspresy z przeznaczeniem dla biura są maszynami bardzo prostymi w codziennym użytkowaniu. Energooszczędne a przy tym efektownie wyglądające. Stworzone do parzenia ponad kilkudziesięciu kaw dziennie.
- - Aulika Focus
- - Aulika Top
- - Phedra Cappuccino
Ekspresy dla biura, domu
Profesjonalne ekspresy dla firm umilą każdą firmową konferencje bądź zebranie. Obsługa nie wymaga specjalistycznego przygotowania i wiedzy baristycznej. Prostota i wydajność to cechy ekspresów przeznaczonych z myślą o biurach, firmach. W zależności od wybranego modelu, ekspresy te mają możliwość w pełni automatycznego przygotowywania kaw mlecznych lub robią to dwuetapowo (oddzielnie parzą kawę i spieniają mleko).
- Aulika Top silver
- Royal Professional
- Royal Cappuccino
Ekspresy dla gastronomii ( dużej i małej )
Ekspresy gastronomiczne polecane są szczególnie dla restauracji, kawiarni recepcji . Są to maszyny wydajne pod względem pracy a więc przeznaczone dla miejsc o dużym spożyciu kawy. Prostota i szybkość działania umożliwia wykorzystywanie ich również na stacjach benzynowych- punktach samoobsługowych. Przystosowane są do parzenia ponad kilkudziesięciu kaw dziennie.
- Aroma Compact SE 100, 200
- Aroma SE 200
- Idea Cappuccino.
Ekspresy kolbowe
Znajdujące zastosowanie w gastronomii ekspresy kolbowe są urządzeniami niezwykle wydajnymi. Umożliwiają przygotowywanie kawy najwyższej jakościowo. Poszczególne modele ekspresów kolbowych- kawiarnianych, restauracyjnych wyposażone są w dyszę pary i gorącej wody. Profesjonalne ekspresy kolbowe do obsługi wymagają obecności baristy.
Aroma Compact SE 100, 200
Aroma SE 200